Podcasts die mij inspiratie geven

podcasts text fairy

Ik luister vaak en graag naar podcasts. Ik ‘ontdekte’ de podcast zo’n anderhalf jaar geleden tijdens een reportage voor running.be-magazine, waarvoor ik werk als freelance journaliste, over luisteren naar podcasts tijdens het lopen. Hardlopen met een podcast kan/doe ik echter zelf niet. Ik loop liever met muziek of in stilte omdat ik me al lopend niet kan focussen op wat er in de podcast gezegd wordt. In mijn hoofd lukt dat gewoon niet. Don’t ask me why 😉

Podcasts beluisteren doe ik tijdens het wandelen/fietsen, in de wagen en ook vaak tijdens huishoudelijke taken (bv. koken, poetsen, strijken). Er bestaan podcasts over ontzettend veel onderwerpen. Zelf geef ik de voorkeur aan het ietwat ‘serieuzere’ genre. Ik hou van podcasts waaruit ik ideeën en tips kan halen voor mijn persoonlijke ontwikkeling en als onderneemster. Want die twee hangen voor mij onlosmakelijk samen.

Er zijn een aantal podcasts waaruit ik al veel inspiratie heb gehaald én blijf halen. Ik deel graag mijn top-5 met jullie!

Online Marketing Made Easy (Amy Porterfield)

Wellicht niet onbekend voor veel (vrouwelijke) ondernemers. Amy is een ontzettend grote inspiratiebron voor mij (#fangirl). Het aantal quotes, tips en levenslessen die ik noteer in een van mijn tientallen schriftjes of opsla op m’n gsm tijdens het beluisteren van haar podcasts… Ik kan ze écht niet meer op één hand tellen.

Toegegeven, ze is very American en soms ontsnapt er mij eens een oogrol als ze weer bezig is over haar multi-million dollar business (wat ze ook heeft, dus ze mag er gerust trots op zijn uiteraard). Ik heb intussen geleerd om dat te nuanceren en ik kan er perfect doorheen kijken. Want de vele tips en strategieën die ze aanreikt, zijn volgens mij toepasbaar op elke onderneming, klein of groot en in eender welke sector. Bovendien is Amy een vlotte babbelaar, zeer aangenaam om naar te luisteren. In het ‘echte leven’ ook een toffe madam denk ik 🙂 Via haar podcast heb ik al veel boeken ontdekt (check m’n Goodreads) en andere interessante ondernemers, die ik nu ook volg (bv. Marie Forleo, Michael Hyatt, Kate Northrup, Rachel Hollis…).

The Life Coach School Podcast (Brooke Castillo)

Brooke Castillo heb ik leren kennen door – jawel – Amy Porterfield. Brooke is een ervaren life coach die haar eigen coaching school heeft. In haar podcasts gaat het vooral over mentale topics: zelfbeeld, identiteit, eigenwaarde, focus en doelen, omgaan met tegenslagen, onzekerheden, twijfels en angsten, relaties met anderen… Voor mij is dit de perfecte aanvulling op de praktische, concrete podcasts van Amy Porterfield.

Brooke is héérlijk om naar te luisteren, ze heeft ook veel humor. Soms klinkt het misschien allemaal wat ‘zweverig’ maar het is altijd zeer leerrijk en vaak ook herkenbaar (en dus ook leerrijk). In haar podcasts heb ik al veel antwoorden gevonden op vragen en twijfels waarmee ik zit. Brooke, als ge dit leest, meiske: thou art solid gold! 🙂

Drie Boeken (Wim Oosterlinck)

Zoals velen onder jullie weten, ben ik een grote lezer (#booksarelife). Leesinspiratie vind ik in magazines, in kranten en ook in podcasts zoals deze van radiopresentator Wim Oosterlinck. Ik hou van Wim zijn ongedwongen stijl. Hij heeft altijd interessante gasten, die zowel fictie als non-fictie kiezen. Dat vind ik leuk want ik wissel zelf ook af tussen de twee genres. Mijn regel: fictie in bed, non-fictie overdag. Fictieverhalen zijn misschien niet ‘echt gebeurd’ maar ik haal er vaak lessen uit voor mijn persoonlijk leven. En aangezien mijn persoonlijk leven en mijn werk heel nauw met elkaar verweven zijn (my personality IS my business, zoals ons aller Amy uit tip 1 zegt), komen die zaken mij ook van pas als onderneemster.

Boeken waarvan ik enorm onder de indruk was en die mijn leven misschien hebben veranderd op verschillende vlakken, zijn bijvoorbeeld A Little Life (Hanya Nayagihara), The Corrections (Jonathan Franzen), Tonio (A. F. Th. van der Heijden) en The Only Story (Julian Barnes). Maar ik ben aan het afwijken, het gaat hier over podcasts hé… Ik zal eens een aparte blog wijden aan mijn life-changing boeken binnenkort 🙂 Nog een goeie boekenpodcast is Bende Van Het Boek, zeker ook het vermelden waard hier!

Touché en Interne Keuken (Radio 1)

Ik ben een fervent Radio 1-luisteraar maar het lukt me niet altijd om deze programma’s (respectievelijk op zondag- en zaterdagvoormiddag) live te beluisteren omdat ik op die momenten vaak met andere dingen bezig ben. Gelukkig zijn er goeie podcasts! Ik hou van deze trage, diepgravende gesprekken met boeiende mensen. Vaak ken ik de gasten niet of maar een klein beetje, en dan is het des te interessanter om meer over hen te weten te komen. Wat ze doen, hoe ze in het leven staan, wat hun dromen en ambities zijn, dingen die ze al hebben meegemaakt en wat ze eruit hebben geleerd…

Bovendien zijn de radiostemmen van Friedl, Sven en Koen zeer aangenaam en rustgevend om naar te luisteren, vind ik. Ik doe hier vaak inspiratie op voor boeken of andere podcasts. Zo ben ik beginnen luisteren naar Making An Opera, een podcastreeks achter de schermen van een opera, na de aflevering waarin Stef Visjager langskwam aan de keukentafel van Interne Keuken. Heel interessant want voor mij is (of beter: was) dit een onbekende wereld en nu ben ik weer wat wijzer… en ik ben van plan om binnenkort eens naar de opera te gaan! Als iemand zin heeft om me te vergezellen, be my guest! Want ik niet iedereen loopt even warm om een opera bij te wonen, heb ik al gemerkt 😉

De Kobe Show

Ik luister graag naar Kobes podcast om dezelfde reden dan naar de bovenstaande twee van Radio 1: het zijn trage gesprekken met interessante mensen die véél te vertellen hebben. Soms duurt een aflevering meer dan 2 uur maar het steekt echt niet tegen. Veel gasten zijn ondernemers die een bepaalde visie of ambitie hebben waarin ik mezelf herken, of waar ik waardevolle zaken uit haal voor mezelf.

Ik vind het straf hoe Kobe het aanpakt en hoe hij écht zijn tijd neemt. Dit is 100% slow media en dat vind ik een verademing in een wereld waarin ik me steeds vaker overspoeld voel met informatie en waar alles vaak snel-snel-snel moet gaan (en daar maak ik mezelf ook schuldig aan…). Merci dus, Kobe, om mij af en toe eens goed te doen vertragen. You’re my hero 🙂

Podcastinspiratie rijmt op… contentcreatie!

Voila, dit waren mijn 5 favorieten. Nog even toevoegen dat ik ENORM uitkijk naar de podcast van Michelle Obama, vanaf 29 juli exclusief beschikbaar op Spotify. Zij is een ontzettend grote inspiratiebron voor mij. Haar boek Becoming las ik vorig jaar en dat hoort zeker ook thuis in het rijtje boeken dat ik onder punt 3 al opsomde. Misschien wel op de eerste plaats! Maar zoals ik al schreef: dat is voer voor een volgende keer 🙂

De inspiratie en ideeën die ik haal uit deze podcasts, komen me uiteraard zeer goed van pas tijdens al mijn opdrachten voor klanten. ‘Inspiratie’ rijmt niet toevallig op ‘contentcreatie’ hé! Interesse om samen te werken voor de copywriting en content creation van jouw bedrijf? Geef maar een seintje!

Veel luisterplezier en inspiratie toegewenst vanwege jullie favoriete tekstenfee!

Eén opmerking over 'Podcasts die mij inspiratie geven'

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: