Tags

, , , , , , , , ,

Het is lang geleden dat ik hier nog eens een receptje gepost heb. Ik ben, zeker vergeleken met een paar jaar geleden, een pak creatiever en handiger (al zeg ik het zelf!) geworden in de keuken. Ik probeer veel nieuwe receptjes uit kookboeken. Die belanden regelmatig op mijn stories. Soms krijg ik veel reacties van mensen die vragen naar het recept. Dat was bijvoorbeeld het geval bij het zadenbrood dat ik onlangs maakte, een recept uit Julie’s boek. Daarom deel ik het graag in deze post, en ik doe er nog een receptje voor crunchy crackers bovenop!



Beide receptjes komen uit het boek ‘Het Keto Plan’ van Julie Van Den Kerchove. In haar intussen derde boek laat Julie je kennismaken met de keto keuken: een pure keuken rijk aan gezonde vetten en groenten, aangevuld met kleine porties kwaliteitsvol gevogelte en vis. Het boek toont hoe je door puur en gezond te eten je energiepeil en vetverbranding een flinke boost kan geven. Het doel is om de (goede) vetten uit je voeding efficiënt te benutten en als ‘brandstof’ in te schakelen voor je lichaam. Resultaat: je gaat gezonder en energieker door het leven én je behoudt je slanke lijn zonder enige vorm van diëten. Het boek bevat veel plantaardige gerechten maar ook recepten met vlees en vis. Het is dus geen puur vegan boek maar een kookboek voor iedereen


En dan nu tijd voor de receptjes!



ZADENBROOD



Ingrediënten voor 1 groot brood (ongeveer 16 sneetjes, afhankelijk van hoe dik je ze snijdt):

* 3 eitjes (voor een vegan versie kan je ze vervangen door 3 eetlepels lijnzaad + 180 ml water, dit wordt een gel die zorgt voor dezelfde binding als de eitjes)
* 4 eetlepels olijfolie
* 2 eetlepels Provençaalse kruiden (ik gebruik Italiaanse, ik vind dat lekkerder)
* 2 koffielepels zeezout
* 450 gr gemengde noten en pitten (ik gebruik een mix van zonnebloempitten, pompoenpitten, amandelen en hazelnoten)
* 100 gr lijnzaad


Zo maak je het:

* Verwarm de oven voor op 150 °C.
* Klop de eitjes los samen met de olijfolie, de kruiden en het zout. Meng vervolgens met de noten, de pitten en het lijnzaad.
* Bekleed een cakevorm met bakpapier. Vul de vorm met het deeg en druk goed aan. 
* Bak gedurende 50 minuten à 1 uur (afhankelijk van je oven).
* Laat het brood minstens 10 minuten afkoelen voor je het snijdt.


Tips:

* Je kan dit zadenbrood 1 week in de koelkast bewaren. Je kan het ook in sneetjes invriezen, zoals ik doe. Zo heb ik altijd een broodje in huis als het snel moet gaan! 
* Ik eet dit zadenbrood met wat soep, hummus, pesto, bij een slaatje of gewoon als tussendoortje. Het is ongelofelijk lekker, zeker eens proberen!






ZADENCRACKERS



Ingrediënten (voor ongeveer 16 crackers):

* 75 gr lijnzaad, gemengd met 200 ml water 
* 70 gr zonnebloempitten
* 70 gr pompoenpitten
* 40 gr sesamzaad (ik had dit niet in huis dus ik gebruikte wat extra chia en hennep)
* 40 gr hennepzaad
* 40 gr chiazaad
* 1 koffielepel zeezout
* 3 eetlepels Italiaanse kruiden (je kan naar eigen smaak variëren met kruiden, bv. paprika, curry, rozemarijn, edelgistvlokken…)


Zo maak je het:

* Verwarm de oven voor op 150 °C.
* Meng het lijnzaad en het water in een glas of kommetje. Roer goed en zet het even opzij tot het een gel wordt. Dit zorgt voor de binding in de crackers.
* Meng de zaden, de pitten en het zout in een kom. Voeg de lijnzaadgel toe en meng alles goed. Voeg ook de extra kruiden toe.
* Bekleed een bakplaat met bakpapier. leg het deeg erop en strijk het goed uit met een lepel of spatel tot het ongeveer 0,5 cm dik is. Zorg dat het niet te dun is, anders zullen je crackers breken (been there, done that).
* Bak de crackers 30 minuten of langer (afhankelijk van je oven) tot ze volledig krokant zijn. Let op dat ze niet aanbranden. Loop dus niet te ver weg van je oven 😉
* Laat de crackers minstens 10 minuten afkoelen.


Tips:

* Ik bewaar deze crackers in een grote glazen bokaal (weckpot) in de koelkast. Zo blijven ze lekker krokant. Je kan ze tot 3 maanden bewaren! Maar ik vermoed dat ze niet zo lang mee zullen gaan hier, ze zijn veel te lekker 🙂
* Ideaal als tussendoortje, bij de soep of salade, of als je bezoek hebt met een dipsausje.




Zeg nu zelf, easy peasy en het ziet er toch allemaal superlekker uit hé? 



Alle recepten uit ‘Het Keto Plan’ zijn snel en eenvoudig, je hebt er geen hele waslijst aan ingewikkelde ingrediënten voor nodig. Ik vind vrijwel alles in de supermarkt, en anders in de biowinkel. Alle recepten zijn bovendien suiker-, gluten- en lactosevrij dus dat is goed nieuws voor mensen met een allergie of intolerantie. Als je meer wil weten over de keto kitchen, kan ik alleen maar aanraden om het boek te kopen. Julie kan het zelf véél beter uitleggen dan ik hoor 🙂 Naast 70 recepten bevat het nog een pak andere interessante informatie om gezond en lekker te koken. Ik heb er echt al veel gebruik van gemaakt!



Love, Josie xo