Tags

, , , , ,

Time flies when you’re having fun… en daardoor heb ik ei zo na de ‘eerste verjaardag’ van mijn 100% zelfstandigenbestaan gemist. Het gaat zodanig goed met Text Fairy en ik amuseer me enorm, waardoor ik er niet echt bij stilstond dat het op 1/9 een jaar geleden zal zijn dat ik volledig op eigen benen ging staan. Tijd voor een terugblik op mijn eerste jaar als fulltime freelancer!
Toen ik een jaar geleden de sprong waagde van zelfstandige in bijberoep naar fulltime freelancer, begaf ik me enigszins op onzeker terrein. Ik had wel al een mooie klantenportefeuille en een goede reputatie opgebouwd als bijberoeper maar het bleef sowieso een grote stap. Ik was toch wat onzeker over hetgeen me te wachten stond. Zou ik wel elke maand voldoende werk hebben? Zou ik (minstens) evenveel verdienen als vroeger, bij mijn werkgever? Ging ik mijn comfortabele levensstijl kunnen behouden? Vragen waarmee elke startende zelfstandige worstelt, denk ik.


Vandaag, één jaar later, kan ik me nauwelijks nog voorstellen dat ik toen zo twijfelde. Ik ben op 1/9/2016 gestart met een volle agenda voor de maanden september en oktober. En dat is de maanden daarna niet veranderd, tot op vandaag. Mijn planning voor september en oktober is ook alweer mooi gevuld. Dat had ik echt niet verwacht. Ik had gedacht dat ik meer vrije/lege momenten zou hebben en veel actiever zou moeten prospecteren. Ik kus mijn beide pollekes dat het mij zo voor de wind gaat als freelancer. Ik sta versteld van het effect van mond-aan-mond reclame en positieve aanbevelingen van mijn netwerk want zo komen veel klanten bij mij terecht. En blijkbaar werkt mijn website ook behoorlijk overtuigend.


Ik ben superblij met alle boeiende opdrachten die ik al kunnen/mogen doen heb het voorbije jaar. Ik heb al veel kansen gekregen om inspirerende mensen te interviewen, toffe events bij te wonen en mee mijn schouders te zetten onder interessante projecten. Dat beschouw ik als een van de grote voordelen van mijn freelance bestaan: ik kom in contact met zoveel verschillende klanten in diverse sectoren. Ik vind dat enorm verrijkend en het geeft me superveel voldoening. 


Doordat ik mijn job zo graag doe, heb ik het voorbije jaar hard gewerkt. Keihard. En daar heb je dan de ‘keerzijde’ van mijn leven als voltijds zelfstandige. Want ondanks mijn succes is het elke dag zoeken naar het juiste evenwicht. Ik denk dat ik er wel vrij goed in slaag want ik begin te werken om 8u, als Pieterjan en Emil het huis uit zijn, en ik werk tot 17u30 om daarna Emil op te pikken in de naschoolse opvang. Ik zorg dat ik tegen dan mijn werk afgerond heb voor die dag, wat me bijna altijd lukt. ’s Avonds werken doe ik alleen als ik er anders echt niet geraak met deadlines of op avonden dat ik alleen thuis ben. Het is dan ook geen opgave om achter mijn bureau te kruipen, integendeel. Het is dan ook een gezellig plekje, geheel op mijn eigen manier ingericht…Mijn dagritme is dus dik in orde, het is niet zo dat ik onmenselijk veel uren klop. Maar ik merk dat ik mijn werk heel moeilijk uit mijn hoofd krijg. Ook als ik niet fysiek achter mijn bureau zit, ben ik in gedachten vaak bezig met een opdracht voor Text Fairy: een leuke slogan die ik moet bedenken, inspiratie zoeken voor een artikel… Ik heb het moeilijk om mijn hoofd op pauze te zetten. Of dat eigen is aan freelancers, weet ik niet. Maar ik ben sowieso een erg gedreven, perfectionistisch iemand dus het zal daar wel mee te maken hebben denk ik… Die rust in mijn hoofd, daar ga ik dus echt wel werk van maken tijdens mijn tweede jaar als fulltime freelancer. Al wie daar nuttige tips voor heeft, be my guest 🙂


Als je zelf overweegt om zelfstandig te worden, laat je dan zeker niet afschrikken door wat ik hierboven schreef. Want voor mij zijn er nog altijd veel meer voordelen verbonden aan het freelancelife dan die ene ‘schaduwzijde’. De vrijheid die ik heb zou ik nooit meer willen inwisselen voor een vaste job (tenzij ik natuurlijk genoodzaakt ben door bepaalde omstandigheden). Ik heb een grote verantwoordelijkheid om elke maand voor mijn eigen centen te zorgen. In het begin boezemde me dat wat angst in (ik heb een lening, een gezin, een kind…) maar nu vind ik die verantwoordelijkheid gewoon heerlijk. Het geeft zoveel voldoening om op het einde van de maand te kunnen terugblikken op de geslaagde projecten en boeiende opdrachten die ik kunnen doen heb.


Ik kom op veel leuke plekken voor mijn job en ja, ik ga vaak lunchen/werken in hippe resto’s en koffiebars. En dat zwier ik dan op Instagram, of course… Omdat dat nu eenmaal leuker is om te delen dan een dag achter mijn computer. Ik heb geen luilekkerleventje. Ik werk heel hard, met veel passie en plezier. Mijn leven als freelancer is er één vol ontmoetingen, uitdagingen en ontdekkingen. Dat is een schoon leven. Het is alles waar ik niet had op durven hopen maar waar ik toch stilletjes van droomde.  Ik heb het gevoel dat ik sinds 1/9/2016 doe wat ik het liefst van al doe en waar ik supergoed in ben. Dus happy birthday, lieve Text Fairy. Op naar nog veel creatieve, magische jaren boordevol schrijfplezier! 


Love, Josie xo