Tags

, , , , , , ,

Gezond eten is mijn levensstijl. Ik vind het leuk, lekker, boeiend en ik voel me er goed door. Ik ga graag op zoek naar nieuwe ingrediënten, recepten en bereidingswijzen. Ik ben niet het type dat uren in de keuken staat om een maaltijd klaar te maken maar dat hoeft ook niet: lekker en gezond koken is eenvoudig. Sinds ik lactosevrij eet, ben ik nog bewuster bezig met voeding. Het is niet altijd makkelijk maar ik merk dat mijn lichaam herademt nu ik geen melkproducten meer eet. Ik vind veel inspiratie op blogs en Instagram. Ik sla er ook vaak eens een kookboek op na. Vandaag zet ik 5 van mijn favorieten op een rijtje. Stuk voor stuk kookboeken waar ik erg veel inspiratie uit haal!


EASY VEGAN MET JULIE (Julie Van den Kerchove)


Ik maakte kennis met de raw vegan kitchen tijdens een workshop van Julie Van den Kerchove in december 2016. Ik was al fan van haar eerste boek, Julie Natuurlijk. Haar tweede boek, Easy Vegan, verscheen in de lente van 2017 en is nog een grotere aanrader. Het bevat plantaardige recepten die je in minder dan 30 minuten op tafel tovert, met ingrediënten uit de supermarkt. Ideaal voor wie gezond wil koken maar weinig tijd heeft. 


Het boek is ook een aanrader voor wie niet veganistisch eet. Zelf probeer ik zo plantaardig mogelijk te eten omdat ik merk dat ik me er beter door voel en dat het me veel energie geeft. Maar ik eet ook geregeld nog vis en in mindere mate kip of eitjes. Julie hamert hier ook zelf op: het is niet de bedoeling dat je van de ene dag op de andere strikt raw vegan gaat leven. Het gaat erom dat je voor jezelf de juiste balans vindt. Maar met haar recepten toont ze hoe je ten volle kan genieten van plantaardige voeding boordevol smaak en zonder gluten, lactose en geraffineerde suikers.


Ik heb uit dit boek al heel wat recepten klaargemaakt, stuk voor stuk toppertjes. Bijvoorbeeld:


Courgettebootjes in de ovenSpaghetti koko kerrieWatermeloensalade met notenkaasChocoladerepen met noten en zadenONE HEALTHY FAMILY (Ellen Charlotte Marie)


Gezond eten kleurloos en saai? Helemaal niet! De Brugse Ellen Charlotte Marie bewijst het tegendeel met haar leuke recepten die er stuk voor stuk superlekker uitzien. Ik leerde haar kennen via Instagram, waar ik aangetrokken werd door de vele kleuren in haar creaties. In haar boek staan meer dan 60 recepten voor het hele gezin. De lekkerste recepten voor kinderen hebben een ‘kidsproof’ label, handig!


De meeste recepten zijn lactose- en glutenvrij, vegetarisch/veganistisch en bevatten geen geraffineerde suikers. Anders dan bij Julie Van den Kerchove nemen ze iets meer tijd in beslag, vind ik. Dus ik ga er graag in het weekend mee aan de slag. Ik maakte al de groentecurry met dragon (ik hou zo van curry!) en de blauwebessencrème met amandelballetjes…. Maar ik vergat ze te fotograferen! 


Binnenkort maak ik zeker eens de oreo’s want die zien er verslavend lekker uit… en heus niet zo moeilijk! 

OH SHE GLOWS ELKE DAG (Angela Liddon)


Angela Liddon heeft een razend populaire food blog, Oh she glows. Ze wordt niet enkel op handen gedragen door mensen die 100% plantaardig eten en mensen met een voedselallergie (bv. gluten, lactose). Haar fans zijn vooral lekkerbekken die houden van gezonde voeding en een portie creativiteit in de keuken. 


In haar – intussen tweede – kookboek draait alles rond gezond genieten. Als je dit boek in huis haalt, zal je net als ik ontdekken dat je gevarieerd en lekker kan koken zonder dierlijke producten. Het enige wat je moet doen, is ervoor open staan en nieuwe dingen willen ontdekken. 


Ik maakte uit dit boek onder andere al een overheerlijke gevulde zoete aardappel uit de oven:#LNFAIRFOOD (Ellen Kegels)


Ik volg Ellen Kegels al een hele tijd op Instagram omdat ik fan ben van haar prachtige wollen creaties onder de naam LN Knits. Door haar te volgen wist ik dat ze een voorliefde heeft voor lekkere, gezonde en evenwichtige voeding die je lichaam alles geeft wat het nodig heeft. Ik was dan ook blij toen ze in het voorjaar haar eigen kookboek uitbracht. 


Alle recepten zijn het resultaat van Ellens eigen zoektocht naar de juiste voeding. Ze pretendeert geen voedingsdeskundige te zijn maar wil enkel ideeën geven voor een evenwichtig en smaakvol voedingspatroon. Haar recepten zijn gebaseerd op groenten en fruit, quinoa en andere granen, avocado, goeie vetten, verse vis, eitjes… Ellen is een overtuigd pescotariër: ze geen gevogelte maar wel (verse) vis. Ze ziet er altijd supergoed uit. Ze straalt echt, dus dat alleen al is een reden om aan de slag te gaan met haar kookboek. Ik vind haar ook gewoon een bewonderenswaardige onderneemster.


Ellen gebruikt geregeld feta in haar recepten. Ik eet dat niet meer maar gelukkig bestaat er lactosevrije feta, of ik vervang de kaas gewoon door wat noten, zaden of edelgistvlokken. Voor alles bestaat een oplossing!


Deze eggwhite roll-it-up vond ik bijvoorbeeld enorm lekker:HEALTHY IS FUNKY (Mich Baron)


Een aantal jaar geleden ging Mich Baron, die tot dan toe dacht dat gezond eten iets was voor freaks met veel te veel tijd, op zoek naar een nieuwe levensstijl. Ze wilde zich fitter voelen en er beter uitzien en ontdekte dat dit mogelijk was door onder andere gezonde voeding. Ze schreef haar boeiende ontdekkingstocht neer in dit leuke kookboek. 


Het uitgangspunt van het boek is dat je niks extreems moet doen om gezond en fit te zijn. Mich Baron promoot plantaardige voeding die gluten- en lactosevrij is. Denk jij dan spontaan ‘Maar dat kan toch niet lekker zijn?’, denk dan eens opnieuw want de recepten zijn stuk voor stuk kleurrijke, creatieve smaakbommetjes die erg makkelijk te maken zijn.


Kortom: gezond eten is lekker, sexy, groovy en funky! De snelle spinaziesalade met (lactosevrije) feta en honingdressing (zie foto) vind ik ideaal op een doordeweekse dag als lunch. In het boek staat ook een recept voor zoete aardappelpuree. Dat maak ik heel vaak want ik ben dol op zoete aardappelen en al zeker in een smeuïge puree!Wat zijn jullie favoriete kookboeken? Hebben jullie nog leuke tips voor mij op vlak van lactosevrije recepten? Deel ze gerust!


Als jullie vragen hebben over de bovenvermelde boeken of recepten, just let me know.


Love, Josie xo