Tags

, , , , ,

Morgen, op 2 februari, wordt Maria-Lichtmis gevierd. Deze “feestdag” valt 40 dagen na Kerstmis en voor de exacte betekenis verwijs ik jullie door naar Wikipedia. Traditiegetrouw worden er dan massaal pannenkoeken gegeten. Het gezegde gaat als volgt: “Er is geen vrouwtje nog zo arm, of ze maakt met Lichtmis haar pannetje warm.” Ik ben geen krak in pannenkoeken bakken maar onlangs probeerde ik voor Running.be, een magazine waarvoor ik schrijf, een recept voor pannenkoeken uit (in het kader van een artikel over ideaal krachtvoer voor het lopen). Die waren heel lekker en behoorlijk goed gelukt. Het lijkt me een goed moment om het recept met jullie te delen, zodat jullie het misschien kunnen gebruiken op Lichtmis morgen! 


Wat
heb je nodig? (voor 12 pannenkoeken)

  • 250
    gr bloem (mag wit of volkoren zijn, weet wel dat volkorenbloem vezelrijker is en spijsverteringsproblemen kan opleveren bv. als je daarna gaat sporten)
  • 3
    eieren
  • 5
    dl halfvolle melk (lactosevrije variant of sojamelk is ook mogelijk, ik gebruik zelf sojamelk)
  • 2
    eetlepels suiker
  • 1
    zakje vanillesuiker
  • 2
    eetlepels vloeibare margarine of olijfolie
  • Een
    snuifje zout

Zo
maak je het:

  • Klop de eieren los met de bloem. Schenk er de melk bij en mix tot een glad geheel.
  • Voeg
    het zout, de suiker en de vanillesuiker toe, gevolgd door de boter of olie. 
  • Mix
    tot er geen klonters meer zijn en je een mooie egale massa hebt.
  • Dek
    het beslag af en laat het één uur rusten op kamertemperatuur.
  • Bak
    de pannenkoeken in een pan met een goede antiaanbaklaag zodat je niet veel
    vet hoeft te gebruiken.
  • Smakelijk!

Ik noem dit uiteraard niet voor niets “sportieve pannenkoeken. Er is nauwelijks verschil met gewone pannenkoeken, behalve dat je ze met heel weinig vetstof in de pan bakt en dat je ze niet rijkelijk bestrooit/besmeert met boter, suiker, choco, slagroom,… Eén stuk is de ideale brandstof voor het sporten zonder dat het
op je maag blijft liggen, doordat er veel koolhydraten, een matige hoeveelheid eiwitten en weinig vetten in zitten.
Voor een lange of intensieve (loop)training mag je je
pannenkoek gerust wat pimpen met
extra suikers zoals honing, confituur, stroop of vers fruit. Zo kan je er beter tegenaan! Je eet dit best een half uurtje voor je gaat lopen.


Je kan dit recept van Food For Energy (handige site voor sportievelingen!) lezen in het Running.be magazine van januari. Er staat trouwens nog een ander lekker recept bij, voor een warme banaan met bruine suiker. Lekker en perfect als snack voor of na het lopen in de koude!


Eten jullie ook pannenkoeken morgen? 


Love, Josie xo