Tags

, , , , ,

Kennen jullie VIGeZ? Zij leveren advies en ondersteuning aan iedereen die bezig is met gezondheidspromotie en ziektepreventie. Aangezien ik zelf een “promotor” ben van een gezonde levensstijl en gezonde voeding sta ik volledig achter de VIGeZ waarden. Eerder vandaag werd hun nieuwe nationale campagne gelanceerd over voeding en beweging bij kinderen. Op de website www.gezondopvoeden.be vinden ouders tal van tips om hun kinderen gezond te leren eten en voldoende te laten bewegen. Want dat is niet altijd zo evident… Toen VIGeZ me vroeg of ik een blog wou schrijven over hoe ik mijn zoon gezond probeer te doen eten, twijfelde ik geen seconde. In plaats van zelf het verhaal te vertellen, vond ik het een goed idee om Emil een boekje te laten open doen over zijn eetgewoonten. Bij deze is het woord dus aan mijn zoon in zijn allereerste gastblog! Lees zeker door tot het einde want er valt ook iets leuks te winnen…Hallo allemaal! Ik ben Emil en jullie kennen mij wellicht al een beetje omdat ik vaak verschijn op mama’s blog. Voor de niet-kenners: ik ben 3,5 jaar oud en zit in de eerste kleuterklas. Mijn hobby’s zijn zwemmen, voetballen, op stap gaan, luid babbelen (ik kan niet fluisteren), knuffelen, naar Masha & de beer kijken, de show stelen en de ipad van mama in beslag nemen. Mama heeft mij gevraagd om jullie een beetje te vertellen over wat ik graag eet en drink. 


Het liefst van al eet ik boterhammen. Stuuten gelijk ze hier zeggen bij ons in Torhout maar zelf noem ik het liever bloobla’s. Tot grote ergernis van mama, die niet goed tegen taalfouten kan. Dat is haar werk hé, dingen schrijven en zorgen dat er geen fouten in staan. Ik eet zodanig graag boterhammen dat ik soms eens boos ben op mama omdat het warm eten is. Met krokodillentranen en al! Sandwichen eet ik ook graag maar gewone stuutjes zijn toch het lekkerst van de hele wereld hoor. Op reis in Frankrijk at ik elke dag Frans brood en dat vond ik ook superlekker! Zie mij shinen


Wanneer ik ’s morgens uit mijn bed kom, heb ik soms een kanjer van een ochtendhumeur. Als mama mij dan iets durft te vragen, zeg ik resoluut NEE of grol ik een beetje zoals een kwade hond. Maar ik eet dan een boterham (altijd bruin brood, zo lekker!) en daarna is de donderwolk boven mijn hoofd meestal verdwenen. Op mijn boterham eet ik ’s morgens choco, confituur, kaas of een vleesje. Boter lust ik niet en ook geen smeerkaas, bah! Cornflakes zeggen mij niks, dat hebben we hier gewoon ook niet in huis… Mama eet havermout als ontbijt. Ik vind het zeer fascinerend en grappig om te zien hoe ze dat de dag voordien al klaarmaakt, in de frigo zet en dat het dan ’s morgens een smeuïge brij geworden is. Maar zelf hoef ik dat niet hoor… Bloobla’s for the win!


’s Middags en ’s avonds krijg ik geen zoet beleg. Maar dat vind ik niet erg want ik eet toch het liefst vleesjes hoor. Vooral plopworst en mayaworst. Spijtig dat mama dat zelden koopt. Ze vindt dat “een beetje duur voor wat het is” maar soms slaag ik er wel in om het in de kar mee te smokkelen in de winkel. Ik gebruik dan mijn charmes (ik heb er veel hoor!) of ik doe gewoon zodanig ambetant dat mama niet anders kan dan het in de kar te smijten. Haha! Nu ja, mama is anderzijds ook wel slim want ze gaat meestal naar de Collect & Go zodat ze haar boodschappen enkel moet afhalen in een ongezellig lokaaltje en niet meer met mij in de winkel moet rondtsjoolen, waar allerlei leuke verleidingen naar mij liggen te lonken en mijn naam roepen


De vleesjes die ik eet, zijn eigenlijk gewoon kippenwit. Mama heeft eens gelezen dat “echte vleesjes”, ook wel “kalfsworst/boterhamworst” genoemd in de volksmond, eigenlijk niet zo gezond zijn. En ze is nogal een freak op dat vlak, dus ja… Maar ik vind dat niet erg, kippenvleesjes zijn ook vleesjes hé! Ik ben echt geen moeilijke jongen hoor… Moehaha.
Ik eet ook boterhammen op school ’s middags, joepie! Ik krijg ook soep in de refter maar ik eet die niet altijd op hoor. Eigenlijk wil ik zo weinig mogelijk tijd verliezen tijdens het eten over de middag zodat ik rap naar buiten kan om te gaan spelen met mijn maten op de speelplaats. Als mama dan vraagt welke soep het was, zeg ik altijd “courgettesoep”. Weet zij veel 😉


Ik kan ook warm eten op school maar mama en papa vinden dat niet nodig. Ze weten dan niet wat ik precies te eten krijg en vooral: of ik het wel allemaal flink opeet. Ik eet dus ’s avonds warm, wanneer ik thuiskom van de naschoolse opvang rond 18u à 18u30. Mama is zelfstandig en werkt grotendeels van thuis uit. Hierdoor kan ze tussendoor al het eten voor ’s avonds wat voorbereiden en hoeft ze na schooltijd niet meer als een halve zottin patatten te staan schillen en zo (wat vroeger wel zo was toen ze nog voor haar baas werkte). Het zijn altijd eenvoudige maaltijden hoor – patatjes met iets van vlees en groentjes – maar meer moet dat ook niet zijn. Wanneer ik van school en de opvang kom, heb ik gewoon heel veel honger. Kant-en-klare maaltijden komen bij ons thuis niet op tafel. Soms eet papa dat eens wanneer hij alleen thuis is en geen zin heeft om te koken voor hem alleen.


Soms durf ik ’s avonds wel eens spel te maken omdat ik een beetje moe ben en en liever boterhammen wil eten dan hetgeen ik voorgeschoteld krijg op mijn bord. Ik weet dat ik mama daarmee op de kast kan jagen en dat ze redelijk rap toegeeft aan mij… Papa is wat strenger, bij hem moet ik niet echt proberen om scènes te maken… Soms zet mama mij in de hoek wanneer ik mijn bord niet leeg wil eten. Ik begin dan hartverscheurend te wenen en “ma-maaaaah” te mekkeren en dan krijgt ze binnen de 10 seconden gegarandeerd medelijden. Dan mag ik rap weer uit de hoek komen, haha. Maar ze is wel slim hoor, mijn mama, want sinds een tijdje laat ze mij gewoon doen en dan zegt ze dat ik zonder eten naar bed ga vliegen als ik het niet wil opeten. Dus ja, dan luister ik maar naar haar want anders kan ik niet slapen van de honger… en ik slaap eigenlijk wel graag.


Mama is geen keukenprinses, papa kan veel beter koken. Maar mama doet wel haar best om mij vanalles wat te laten eten. Ze zegt ook veel “dat ik moet eten wat de pot schaft”. Het liefst van al lust ik worst met appelmoes en patatjes, en spaghetti. Mama zegt dat als ik elke dag worst eet (wat ik wel leuk zou vinden, jammie!) ik nog eens ga veranderen in een worst. Dat zie ik wel niet zitten hoor, een worst heeft geen mond en dan zou ik niet meer kunnen praten… Eigenlijk lust ik wel heel veel. Maar ik krijg snel mijn zin overal en dus zeg ik vaak dat ik iets niet lust wanneer ik er geen zin in heb. Een leugentje om bestwil!
Oh ja, frietjes eet ik ook heel graag! We eten dat thuis eigenlijk nooit maar wel bij meme en oma en ook als we op restaurant gaan. En wanneer ik met papa ga zwemmen, gaan we daarna soms naar de Quick frietjes eten want dat is daar vlakbij. Met papa en mama maak ik vaak ook zelf pizza, meestal de zondagavond om het weekend af te sluiten, en dat vind ik ook zo leuk en lekker! Mama zegt dat dat veel gezonder is dan die pizza’s uit de winkel. 


Ik eet ook graag fruit. Bij mijn ontbijt lepel ik elke dag een kiwi uit. Mama doet dat ook altijd. Ik een gele, zij een groene. Mama geeft mij veel fruit omdat ze dat zelf ook graag eet. Mijn lievelingsfruitjes zijn kiwi’s druiven, bananen, peren, aardbeien en blauwe bessen. Ik eet graag fruit maar ik ben ook dol op snoepen hoor. Bij de boer in de buurt, waar mama elk weekend om een lading verse groenten en fruit gaat (en waar ik haar elke keer keihard in schaamte breng door aan de bak met ajuinen fijntjes en lekker luid op te merken dat je daarvan goed scheetjes kan laten), mag ik altijd kiezen tussen en stukje fruit en een snoep. Ja, dan weet ik het wel hoor… 
Snoepen (en ook koeken) zijn niet zo talrijk aanwezig in ons huis. Mama eet dat niet graag, papa wel maar hij koopt dat dan en eet het altijd rap op. Soms deelt hij wel eens met mij hoor 🙂 We hebben wel een kast met allerlei lekkers in maar die is een beetje te zwaar voor mij om open te krijgen. Ze zijn niet van gisteren, die ouders van mij… Maar ik vind dat niet zo erg. Want gelukkig moeten mama en papa heel vaak weg zodat ik veel bij oma en opa en meme en pepe mag gaan slapen. En daar krijg ik toch lekker alles wat ik wil 🙂 Bij meme is het bijna altijd spaghetti en bij oma worst. En er liggen daar ook veel snoepen. Mama vindt dat niet erg, ze vertelt dan altijd dat dat vroeger bij haar eigen meme ook was en dat ze dat superleuk vond. Denk nu niet dat ik nooit eens verwend word door mijn mama want dan heb je het mis! Mama zegt altijd dat ze haar best doet om het goede voorbeeld te geven maar dat ze natuurlijk niet heiliger is dan de paus (ik weet niet wie dat is, de paus, maar ik vind het wel een leuke uitspraak van haar). Wij gaan bijvoorbeeld veel naar de zee en daar kopen we altijd een ijsje. Met van die snoepjes op, zalig!
Ik drink graag melk maar niet superveel. Bij het ontbijt een beker (van Cars, supersupercool!), op school een brikje en ’s avonds soms nog een beker bij het avondeten, ofwel water. Van mama moet ik veel water drinken. Ze zegt dat dat gezond is en dat ik daar goed kaka kan van doen zonder dat mijn buik pijn doet. Zou dat waar zijn? Ik denk het wel. Op reis in Frankrijk dronk ik altijd Orangina. Zooooo lekker! En ook zo’n tof flesje! Mama en papa vonden dat dat mocht want zij dronken ook altijd iets lekkers op een terras en dan mocht ik van hen ook genieten van een drankje. ’t Zijn toch lievekes hé 🙂 Hier thuis krijg ik geen Orangina hoor. Als ik mee ben in de winkel, bemachtig ik soms Oasis of Caprisonne. Dat is ook heel lekker! Ik heb onlangs wel ontdekt dat mama mijn Oasis soms aanlengt met een beetje water. Maar eigenlijk is dat ook wel lekker dus ik heb er geen spel van gemaakt. Oh ja, cola drink ik ook wel graag of andere frisdrank. Ik krijg dat af en toe eens op een feestje of zo, thuis niet. Wel bijna altijd light of zero. Mama vindt dat ik al actief en wild genoeg ben en dat al die extra suikers niet nodig zijn 😉

Jullie weten wellicht dat mijn mama een beetje een gezondheidsfreak is. Ik zeg altijd dat dat beter is dan een mama die er zich niks van aantrekt hé! Mama eet geen vlees maar papa wel en ik ook hoor. Ze eet veel fruit en dat doe ik ook. Ze eet ook vaak noten en ik knabbel dan soms een nootje mee. Ik ben dol op cashewnoten maar ik noem dat regenboognootjes omdat ik vind dat die op regenbogen lijken. Ik eet ook graag moerbeien, gojibessen en rozijntjes. Ook mama haar sojamelk en consoorten drink ik graag. Vooral de kokos-amandelmelk, macadamiamelk en de amandelchocomelk. Ze is altijd megablij dat ik dat ook eet en drink. Zo scoor ik puntjes, en die heb ik nodig voor wanneer ik weer eens iets speciaal wil 🙂 


Ik kan nog wel eventjes doorgaan over mijn eetgewoonten maar mama heeft gezegd dat het niet té lang moest zijn omdat jullie anders niet tot het einde zouden doorlezen. Wat ik wel zeker moest zeggen, is dat er nu een nieuwe, superinteressante website is waar mama’s en papa’s (en ook grootouders) tips kunnen vinden om kindjes goed en gezond te doen eten: www.gezondopvoeden.be. Ik ben benieuwd wat dat gaat geven als mama die site gaat gelezen hebben… 


Oh ja, ik moest ook nog zeggen dat je iets kan winnen! Er is een leuke kokkin, Sofie Dumont, en zij heeft een boek geschreven met tips voor gezond eten voor aanstaande mama’s (Op de groei 1) en ook een boek met leuke recepten voor peuters tot 3 jaar (Op de groei 2). Ik mag 6 boeken van elk weggeven! Kijk eens op www.mijnkindeetalles.be.


Als je zo’n leuk boek wil winnen, dan moet je mij gewoon een lekker receptje bezorgen. Een kids-proof gerechtje waarvan je denkt dat ik en veel andere kindjes het ook wel zouden lusten. Je mag het hieronder zetten in de comments ofwel mailen naar mama op josefien@josieslittlethings.be. Geef ook zeker aan welk boek je graag wil winnen. Je kan dit doen tot en met 20 september. Daarna zal ik met mijn uiterst onschuldige hand (moehaha) de winnaars trekken!


Veeeeeeeeeeeeeeel succes allemaal!!!!!


Trouwens, behalve gezond eten is het ook belangrijk om veel te bewegen. Ik ben al van in de buik van mama een berucht wriemelgat dus ik beweeg heel veel… Op de blog van Lobke kan je leuke tips lezen om zelf ook meer te gaan bewegen!


Ziezo, ik ben ermee weg. Ik ga nog een beetje spelen en een boterhammetje eten. Mmmmm. Peace out… Tot de volgende keer, lieve lezers van mama’s blog!


Knuffel, Emil X