Tags

, , , , ,

Dag lieve lezer, hier ben ik weer! Het is een tijdje geleden dat ik nog echt iets van mij liet horen, duizend maal sorry daarvoor… Zoals jullie weten besliste ik vorige maand om volledig zelfstandig te worden. Daar ben ik de afgelopen weken druk mee in de weer geweest want er kwam heel wat bij kijken. Morgen is het eindelijk zover: dan ben ik officieel geen werknemer meer maar volledig mijn eigen baas. Een droom die werkelijkheid wordt!
Ik werkte al 2,5 jaar als zelfstandig copywriter in bijberoep maar toch kwam er heel wat kijken bij mijn overstap naar voltijds zelfstandige. Ik hakte de knoop definitief door rond half juli. Ik had dus anderhalve maand om alles rond te krijgen, en er zaten dan nog eens een reis tussen van 2 weken (geen seconde aan het werk gedacht dan…) plus veel vakantiedagen samen met Emil (lees: weinig tijd om met mijn werk bezig te zijn, ik wilde ook echt bewust tijd maken voor mijn zoontje na een redelijk bewogen voorjaar). Om jullie een idee te geven, als je zelfstandig wordt dan moet je met al deze zaken rekening houden:
  • Financieel/business plan: het is niet verplicht om zo’n plan op te stellen als copywriter omdat je niet echt veel moet investeren. Maar het is toch verstandig om voor jezelf een financieel plan op te stellen zodat je weet met welke kosten je maandelijks/jaarlijks rekening moet houden en welke omzet je ongeveer moet draaien om een bepaalde levensstijl te kunnen onderhouden. Plus: mijn bank en boekhoudster raadden het me ten stelligste aan. Dat plan heeft me heel wat bloed, zweet en tranen gekost maar ik ben er supertrots op en het geeft me veel vertrouwen in wat ik doe. Door mijn business plan sta ik zeer sterk in mijn schoenen.
  • Auto: ik reed de laatste jaren met een mooie bedrijfswagen en moest nu dus op zoek naar een eigen karretje. Mijn eerste gedacht was om ergens een goedkope occasie op de kop te tikken, maar een innerlijk stemmetje en vooral de vertrouwde stem van Pieterjan overtuigden me om toch te gaan voor een degelijke wagen, die dan ook wel iets meer zou kosten. Maar ik heb echt een wagen nodig om me te verplaatsen naar klanten (en in mijn vrije tijd, dat spreekt voor zich) en dat is gewoon veiliger en comfortabeler in een degelijke auto. Ik wilde heel graag een Volvo V40. Ik benoemde Pieterjan tot mijn “Fleet Manager”. Hij vond na een paar dagen al een Volvo V40 die perfect paste binnen mijn budget dus de keuze was snel gemaakt. Ik ben superblij met mijn eigen bedrijfswagen. Zie mij eens blinken ๐Ÿ™‚
  • Verzekeringen: als zelfstandige verlies ik bepaalde voordelen en “bescherming” die ik bij mijn werkgever wรฉl had. Daarom heb ik de nodige verzekeringen afgesloten: autoverzekering, verzekering beroepsaansprakelijkheid (voor het geval ik schade toebreng aan een van mij klanten), gewaarborgd inkomen (bij langdurige ziekte) en aanvullend pensioen voor zelfstandigen (omdat ik op mijn oude dag graag ook nog goed wil kunnen leven). Een hospitalisatieverzekering had ik sowieso al van mezelf dus daar moest ik niet meer aan denken. Wat ik uiteraard wel verlies, zijn mijn maaltijdcheques, eindejaarspremie en betaalde vakantie. Ik heb ook geen ouderschapsverlof meer (ik had nog 3 maanden over) maar dat vind ik niet zo erg… Ik heb intens genoten van mijn maand samen met Emil deze zomer en ik heb vanaf nu de vrijheid om zelf te kunnen beslissen wanneer ik eens wat extra tijd wil spenderen met hem. Ook moederschapsrust is anders geregeld voor zelfstandige mama’s, maar daar ben ik op dit moment toch niet echt mee bezig. Mocht dat ooit opnieuw aan de orde zijn, dan zie ik dat dan wel weer…
  • IT & co: ik heb altijd een laptop gehad van het werk. Pieterjan kreeg een bijkomende functie en werd benoemd tot IT Manager van Text Fairy Copywriting. Dankzij hem beschik ik nu over een mooie, geavanceerde Lenovo Yoga laptop met gouden look (volledig fairy-proof!), inclusief groot scherm om goed te zien wat ik allemaal schrijf natuurlijk. Ik overweeg om PJ te nomineren tot IT Manager of the Year want hij heeft mij enorm goed geholpen en zonder hem was het niet gelukt! ๐Ÿ™‚
  • Ring ring: ook hier weer hetzelfde liedje… Ik heb altijd een GSM-abonnement gehad van het werk. Ook dit moest ik dus in orde brengen, maar dat was niet echt veel werk. Een eigen toestel had ik al, een Samsung Galaxy S5. Het marcheert nog goed en ik ben er zeer tevreden van dus daar ga ik voorlopig niet in investeren. 
  • Boekhouder: als bijberoeper kon ik mijn administratie en belastingen netjes zelf bolwerken, mits een beetje hulp van buitenaf. Nu heb ik een goeie boekhoudster onder de arm genomen. Dat kost wel wat geld, maar zij zal zich ontfermen over mijn BTW-aangiftes, belastingen, sociale bijdragen en nog veel meer. Dat is allemaal tijd gespaard voor mij, en ik heb daar trouwens toch weinig verstand van… Een goeie boekhouder is een absolute must als zelfstandige!
  • Meer klanten: ik heb tijdens die 2,5 jaar dat ik al bezig ben in bijberoep al een mooie, vaste klantenbasis opgebouwd. Dat is iets waar ik best wel trots op ben. Natuurlijk moet mijn klantenbestand nu uitgebreid worden en daar kruipt heel wat tijd in. Ik moet mezelf verkopen (hoe fout dat ook mag klinken), prospectie doen, potentiรซle klanten bezoeken, netwerken,… Voor mij betekent dat echt uit mijn comfort zone treden. Maar ik doe dit voor m’n eigen bedrijf, voor mijn eigen centen. Doordat ik echt geloof in wat ik doe, durf ik mijn diensten vol zelfvertrouwen te verkopen. Het is een nieuwe wereld die voor mij open gaat – een wereld waar ik graag vertoef en die me veel voldoening schenkt!
Ik heb dus al die tijd dat ik nauwelijks blogde echt niet stilgezeten… Nu ben ik echt all set. Vanaf morgen, 1 september 2016, ben ik officieel “werknemer af” en zelfstandige in hoofdberoep. Dat is een heel speciaal gevoel. Het is iets wat een verre droom leek toen ik Text Fairy in februari 214 opstartte. En morgen is het eindelijk zo ver, ik ben zo blij! Het gevoel dat ik had na mijn allerlaatste klantenbezoek voor mijn werkgever, eind vorige week, was echt onbeschrijflijk… Het einde van een tijdperk en het begin van een nieuwe levensfase! Tomorrow is the start of the rest of my life ๐Ÿ™‚


Ik ga heel hard werken, even hard als vroeger. Ik blijf immers fulltime werken; ik wil de levensstijl die ik had graag behouden en ik voel momenteel eigenlijk de nood niet om minder te gaan werken. Dat ik elke dag ga doen wat ik het liefst doe en waar ik heel goed in ben – schrijven – heeft daar natuurlijk ook mee te maken ๐Ÿ™‚

Het grote verschil is dat ik geen twee jobs meer met elkaar ga “moeten” combineren en niet meer constant het gevoel ga hebben in twee werelden te leven, waardoor ik elke vorm van focus mis. Dat ik niet meer elke avond ga “moeten” zitten werken. Dat ik in het weekend geen leuke momenten met familie en vrienden meer zal moeten missen omdat ik achter mijn bureau zit. Dat ik ’s avonds gewoon eens op mijn gemak kan babbelen met Pieterjan, naar een serie kan kijken, een boek kan lezen of iets kan schrijven op deze blog ๐Ÿ™‚ 


Ik laat heel wat “luxe” achterwege (bedrijfswagen, zekerheid, betaalde vakantie, extralegale voordelen,…) maar ik zal de ongelofelijke luxe en vrijheid hebben om mijn dagen zelf in te delen. En dat is voor mij heel veel waard. Ik ben een heel gedisciplineerde, gestructureerde werker. Ik begin graag vroeg dus ik zal op weekdagen doorgaans van 8u tot 17u ร  17u30 aan het werk zijn. Maar ik ga wel de luxe hebben om eens een snipperdagje of half dagje in te lassen wanneer mijn planning het toelaat, om Emil eens vroeger af te halen wanneer hij zich wat minder voelt of wanneer ik wat extra tijd met hem wil doorbrengen. Om eens op het gemak met iemand te gaan lunchen of koffie drinken wanneer ik in de buurt ben. Zo van die dingen, en ik vergeet er wellicht nog heel veel… Dat vind ik toch echt wel grote voordelen van mijn “nieuwe job”.


Veel mensen zijn een beetje bezorgd en bekommerd en vragen zich af of ik dat echt wel zie zitten, zo volledig op eigen benen staan. Uiteraard weet ik dat er mindere maanden gaan zijn, net zoals er ook veel supergoeie maanden zullen zijn. Ik ben heel realistisch en heb maandenlang nagedacht voor ik mijn beslissing nam. Dus ja, ik zie het voor 200% zitten. Ik kan niet ver vooruit kijken (ik weet niet wat er in december op mijn planning zal staan) en voor een enorme planner als mezelf is dat een heuse switch. Maar ik start morgen alvast met een eivolle planning en bovenal: superveel goesting! ๐Ÿ™‚

Laat dat nieuw leven dus maar komen. Ik ben klaar om op mijn eigen benen te staan.

Love, Josie xo