Tags

, , , , , , ,

Hier ben ik weer! Ik ben al sinds vorig weekend terug uit de Provence maar ik geniet nog van wat extra vakantie thuis met Emil. Aangezien wij vaak op stap gaan, is er van bloggen nog niet veel in huis gekomen. But I’m back now en ik laat jullie graag nog even meegenieten van mijn zalige zomervakantie. Ik was 13 dagen weg en dus heb ik mijn 13 leukste foto’s geselecteerd, eentje per dag. Het is niet altijd de allermooiste foto, wel de plezantste. Zo krijgen jullie een idee van wat ik allemaal heb uitgespookt daar in la douce France!

Dag 1
De rit naar het Zuiden is lang maar we zijn niet aan ons proefstuk toe. Pieterjan en ik hebben hem samen al een tiental keer afgelegd met ons twee en het is nu de zevende keer met Emilio erbij. Alles verloopt vlot, op enkele files rond Lyon na maar daar hadden we ons aan verwacht. We vertrekken om 4u in Torhout en rond 14u arriveren we op onze eindbestemming, Morières-les-Avignon, ongeveer gelijktijdig met onze reiscompagnie (mijn vriendin en Emils meter Evy, haar vriend Bruno en hun kindjes Lars en Ella van anderhalf jaar oud). Emil slaapt nauwelijks in de auto, hij kijkt zoals gewoonlijk liever rond (auto’s met “skibakken” zoals de onze vindt hij de max) en staart wat naar de ipad. Pieterjan en ik zijn dan ook superblij wanneer hij eindelijk in slaap valt, al is het maar omdat we dan eventjes geen moeilijke waarom-vragen hoeven te beantwoorden 🙂
Dag 2
Ons vakantiehuis, dat we vonden via Airbnb, is top. Het heeft alles wat we nodig hebben. Het ligt in een rustige straat en is perfect gelegen als uitvalsbasis om de streek te verkennen (Avignon, Orange, Saint Rémy de Provence, Isle sur la Sorgue, Fontaine de Vaucluse, Gordes, Venasque, Mont Ventoux,…). Het beschikt over een magnifiek zwembad, dat in de smaakt valt bij iedereen. Mijn luchtbed van Fun komt heel goed van pas (en is van topkwaliteit, dat kan de rest van het reisgezelschap zeker beamen!). Wat ik thuis niet kan – in de zetel liggen met een boekje – lukt hier wél. Dit is echt vakantie!
Dag 3
Hoe graag Pieterjan en ik ook naar de bergen op reis gaan om te stappen, voor een vakantie met een 3,5-jarige is een huis met zwembad toch het paradijs. Emil is, net zoals zijn papa, een onvermoeibare waterrat die van niks bang is. Hij was 5 maand toen hij voor het eerst met succes kennismaakte met een redelijk koud hotelzwembad en sindsdien heeft hij de smaak te pakken. Springen, onder water gaan, stilaan de zwemtechniek leren: hij heeft hier de tijd van zijn leven. En Pieterjan ook 😉 Door zijn zwemvestje voelt Emil zich erg op zijn gemak in het water, ik kan het aan iedereen aanraden!
Dag 4
We gaan naar de woensdagse markt in Morières en daarna is het apéro-time in de plaatselijke bar, Phil’s Pub. Niet meteen het meest pittoreske etablissement maar we bevinden ons tussen de locals en dat is altijd geestig op vakantie. Emil vindt terraskes doen ook leuk – hij krijgt altijd een lekkere Orangina dus je zou voor minder… Hij trakteert mij terug op een dikke knuffel 🙂
Dag 5
Vandaag staat volledig in het teken van water: een hoogdag voor mijn mannen! We trekken naar het recent geopende Splashworld Provence, een waterpretpark met alles erop en eraan in Monteux. Het is super! Met kleine kindjes niet echt ideaal denk ik, maar voor een onbevreesde kleuter van 3,5 valt er heel wat te beleven! Ook het “groot kind” amuseert zich te pletter. Hij glijdt aan 80 km/uur van de Huricana Slide naar beneden, een glijbaan van 33 meter hoog en 112 meter lang. Emil en ik kijken toe van beneden en zien dat het goed is 🙂 Splashworld is een aanrader, al kan het er behoorlijk druk zijn. Bij ons valt het nog mee omdat we er nog op de valreep zijn voor de congé van de Fransen begint.
  Dag 6
Na een actieve dag in Splashworld houden we het vandaag rustig. We genieten van ons zwembad en ons terras en brengen een bezoekje aan het mooie Pernes les Fontaines voor het aperitief. Emil is helemaal into Frans brood, hij zou het de hele dag door eten. Ook de overheerlijke coeur de boeuf tomaten vallen erg in de smaak (zo lekker!). In zijn fonkelende ogen zie ik dat hij enorm geniet van de vakantie. En ook Pieterjan ziet er zeer happy uit 🙂
Dag 7
Vandaag is het tijd voor wat cultuur in Avignon. Het is de laatste dag van het jaarlijke Off Festival en dat zorgt voor veel kleur en sfeer in de stad. We verkennen de stad te voet en ’s middags houden we halt op het gezellige Place des Corps Saints voor de lunch bij Le Pili. Ik vind Avignon een gezellige en bruisende stad, een beetje vergelijkbaar met Gent. Er is veel cultuur en er wonen jonge, hippe mensen. Volgens mij een leuke locatie voor een mini-citytrip want je kan er ook heel lekker eten. Wij gingen later in onze vakantie nog eens terug met ons twee (leuk voordeel van met 2 “gezinnen” op reis te gaan) om ’s avonds lekker te gaan eten bij the CO2.
Dag 8
Venasque behoort tot “Les plus beaux villages de France” dus daar moeten we beslist eens heen. Het is inderdaad heel mooi en tijdens de behoorlijk steile rit ernaartoe geven we onze ogen al de kost. We hebben iets minder geluk omdat we net na onze aankomst een kanjer van een onweersbui over ons heen krijgen. Het zorgt voor wat welgekomen verfrissing dus echt erg is het niet, maar jammer genoeg is er weinig tot geen horeca in het dorpje waar we kunnen schuilen. Het is zondag, dat zal er ook wel mee te maken hebben. Maar we zijn er toch geweest én we hebben een poging ondernomen tot familiefoto op de stadsmuur! 🙂


Dag 9
Ook Gordes draagt het label van “un des plus beaux villages”. Ik vind het eigenlijk nog veel mooier én gezelliger dan Venasque. Er zijn ook gewoon meer leuke terrasjes, dat is belangrijk op vakantie hé 🙂 De straatjes zijn smal, steil en hobbelig dus een uitdaging voor buggy’s! Emils aandacht wordt vooral getrokken door de fontein, zoals in elk ander dorpje/stadje dat we bezoeken. Zeer herkenbaar want ik was vroeger ook zo (en nog altijd een beetje).
Dag 10
Fontaine de Vaucluse is zeker een bezoek waard. Een enorme toeristentrekker maar echt wel heel mooi. En laat ons eerlijk zijn, wie op zoek is naar “ongerepte” plekjes zal ze in de Provence eigenlijk niet vinden… Fontaine de Vaucluse is een grote kloof in de rotsen waardoor de Sorgue stroomt. Er zit behoorlijk wat stroming op het water, Emil vindt dat zeer fascinerend. In deze buurt kan je op verschillende plekken kajakken en avonturenparcours afleggen. Iets om te onthouden voor wanneer Emil wat ouder is, want zo’n dingen doen wij wel graag 🙂
Dag 11
Er wordt veel gesport op vakantie. Ik ga om de twee dagen ’s morgens vroeg lopen (voor het te warm wordt) en ook Pieterjan trekt geregeld zijn loopschoenen aan. De kers op de taart is de 21 kilometer lange beklimming van “De reus van de Provence” vandaag: de Mont Ventoux! Hij reed al eens naar boven in 2007 maar toen was hij veel minder getraind dan nu (hij had zelfs geen wieleroutfit mee en reed naar boven in short en t-shirt). De weersomstandigheden zijn vandaag ideaal: het is helder weer met weinig tot geen wind. Het is natuurlijk wel warm dus op tijd vertrekken is de boodschap. Emil en ik rijden naar boven in de auto om onze wielrenner op tijd en stond aan te moedigen. Na ongeveer 2 uur en 10 minuten bereikt hij moe maar zeer trots de top!
Dag 12
Onze laatste dag vandaag, wat gaat de tijd op vakantie toch snel! We bezoeken de marché provençale in Maussane les Alpilles, een grote en kleurrijke markt waar we nog wat lekkers inslaan voor onze laatste avond én om mee te nemen naar huis. Maussane heeft een supergezellig dorpsplein met leuke terrassen. Emil heeft ondertussen geleerd hoe hij zelf foto’s moet nemen met mijn smartphone en ik moet toegeven dat hij wel wat talent heeft. Zijn fotoreeks van zijn glas Orangina is verkrijgbaar op aanvraag 😉
Dag 13
Vandaag keren we terug naar huis… Boehoe!!!! Geen leuke foto’s vandaag en daarom nog een schoontje van dag 12: mijn twee watermannen die in elkaars armen zitten te drogen in de zon na hun laatste zwemsessie van de vakantie. Zoveel hartjes voor mijn waterratten!


Het was een supergeslaagde, onvergetelijke vakantie! Het was voor ons de eerste keer dat we samen met vrienden op reis gingen (ik was wel al met Evy op citytrip geweest) en het was een succes. Zeker voor herhaling vatbaar; wanneer de kinderen wat ouder zijn gaan ze ongetwijfeld nog meer met elkaar kunnen spelen. En dan zijn de volwassenen nog meer op hun gemak 🙂


Nog meer leuke en zonnige foto’s van mijn heerlijke vakantie vinden je op Facebook en InstagramHoe was jullie vakantie? Hopelijk hebben jullie evenveel genoten als mij en kunnen jullie met opgeladen batterijen opnieuw aan de slag!


Love, Josie xo