Say What // Blauwe maandag

Maandag vandaag: voor heel wat mensen de minst plezierige dag van de week. Nogal begrijpelijk als je net een spetterend weekend achter de kiezen hebt, ik kan ervan meespreken… Ik geef toe dat ik zelf soms ook moet vechten tegen dat typische “maandaggevoel” maar ik probeer me er toch snel overheen te zetten. Door te zagen en te klagen zal de dag niet sneller passeren, toch? Enfin, ik vind een maandag als vandaag de ideale dag om eens dieper in te gaan op 2 schijnbaar verwante uitdrukkingen: het Nederlandse “op een blauwe maandag” en het Engelse “blue Monday”.

Blauwe maandag Text Fairy Copywriting

Wat opzoekingswerk leert mij dat “een blauwe maandag” en “blue Monday” hoegenaamd niks met elkaar te maken hebben. Ook voor mij is dit een beetje een verrassing, want ik dacht dat ze wel degelijk verwant waren… Waarop wijzen beide uitdrukkingen dan wél?

Op een blauwe maandag

“Een blauwe maandag” wijst op een zeer korte periode. Iemand die vol goede moed start aan een dieet maar het na dag één al opgeeft, heeft dus “een blauwe maandag gedieet”. Dit is een uitdrukking die al lang bestaat in de Nederlandse taal. Over de betekenis van de kleur blauw zijn taalkundigen het eens: blauw betekende vroeger ook “nietig” of “onbetekenend”. Vandaar de betekenis van “een blauwe maandag” als een dag waarop niets belangrijks gebeurt.

Verschillende theorieën

Maar waarom dan maandag als “blauwe dag” en niet een andere dag van de week? Hierover bestaat redelijk wat onenigheid:

  • Frederik August Stoett, een van de bekendste Nederlandse spreekwoordenexperts, is ervan overtuigd dat de uitdrukking is afgeleid van “blauwmaandagen”. Dit waren maandagen waarop niet gewerkt hoefde te worden en die als feestdagen werden beschouwd.
  • Andere taalkundigen menen dat de “blauwe maandag” de laatste maandag voor de vasten was. Op die dag werden de altaars en de beelden in de kerk met blauwe doeken bedekt.
  • Nog anderen zien een verband met de gilden. In de middeleeuwen was er namelijk een feestdag aan hen gewijd en die viel op maandag. Op die dag werden ook blauwe doeken in de kerk gehangen en werd er niet gewerkt.
  • “Blauw” wordt door sommigen als synoniem voor “dronken” beschouwd. Mensen die in het weekend iets te diep in het glas gekeken hadden, namen op maandag vrij om lekker uit te kateren.
  • Er is ook een theorie die de verklaring zoekt bij het verven van wol. Vroeger werd wol blauw geverfd door ze eerst met een gele vloeistof te besprenkelen. Vervolgens werd de wol in menselijke urine gedrenkt en opgehangen om te drogen. Door de blootstelling aan de zuurstof in de lucht kreeg de wol een blauwe kleur. Dit karwei gebeurde vroeger altijd op maandag.

Vandaag is er nog steeds geen uitsluitsel over de herkomst van de uitdrukking “een blauwe maandag”. Ik vind dat alle verklaringen steek houden, al lijkt die van Stroett me het meest aannemelijk. De “dronken” verklaring vind ik ook niet slecht. Ik denk dat dit vandaag de dag voor sommige mensen de reden is waarom ze er zo enorm tegenop zien om op maandag te gaan werken 😉

Blue Monday

Onze Nederlandse uitdrukking “op een blauwe maandag” heeft niks te maken met “blue Monday” in het Engels. Dit is de naam voor de meest deprimerende dag van het jaar. Het is de Britse psycholoog Cliff Arnall die met deze uitdrukking op de proppen kwam. In 2005 bedacht hij een naar eigen zeggen wetenschappelijk verantwoorde formule die aantoonde dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich “depri” voelen. De feestperiode is voorbij, de dagen zijn donker en kort, de vakantie lijkt nog heel ver weg… Bovendien is maandag de eerste dag van de werkweek en dat is voor veel mensen sowieso geen pretje. Er kwam vanuit academische hoek heel wat kritiek en scepsis op de bewering van Arnall. Toch wordt “zijn” fenomeen elk jaar gretig opgepikt door de media en veel bedrijven spelen “blue Monday” slim uit in allerlei marketingcampagnes.

Blauwe maandag Text Fairy Copywriting 2

Ziezo, weer een beetje wijzer… En dat op een maandag! Ik hoop dat je zelf geen last hebt van een “blauw gevoel” vandaag. Mocht je toch een zware dag hebben en aan het worstelen zijn met een tekst die je maar niet geschreven krijgt of verveeld zitten met een website die niet scoort in Google, geef me dan gerust een seintje. Wie weet kan ik je helpen en je maandaggevoel snel verdrijven! 🙂

Bronnen: Wikipedia en isgeschiedenis.nl

2 gedachten over “Say What // Blauwe maandag

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: