Say what // Vechten tegen de bierkaai

Vechten tegen de bierkaai betekent “het onmogelijke proberen te bereiken” en “een grote uitdaging aangaan”. Dat weten jullie waarschijnlijk wel, maar weten jullie ook waar de uitdrukking eigenlijk vandaan komt? Text Fairy zoekt het met plezier uit voor jullie!

Vechten tegen de bierkaai

Gisteren gebruikte mijn vriend tijdens een gesprek de uitdrukking “vechten tegen de bierkaai”. Het ging over het feit dat hij vaak vreselijk veel jeuk heeft nadat hij zijn wetsuit gebruikt heeft voor een triatlon, en dat de jeuk behandelen dus “vechten tegen de bierkaai” is zolang er nieuwe triatlons op zijn programma staan. Ofte: een ambitieuze maar bijzonder hopeloze onderneming.

Ik vind “vechten tegen de bierkaai” een mooie, bijna poëtische uitdrukking maar ik moet toegeven dat ik ze zelf nauwelijks tot nooit gebruik. Het zette me wel aan het denken over de oorsprong van dit woordgebruik. Ik deed even wat opzoekingswerk.

De uitdrukking is ontstaan in Amsterdam. De Bierkade (een deel van de Oudezijds Voorburgwal, gelegen bij de Oude Kerk) was het gedeelte van de stad waar de vaten met bier aankwamen en de stoere sjouwers werkten die de zware biervaten moesten laden en lossen. Ik stel me daar dan meteen forse, getatoeëerde spierbundels bij voor…

Deze ruige mannen stonden bekend als enorme vechtersbazen. Daarvan is het spreekwoord afgeleid. Want wie met hen een robbertje wilde uitvechten, had eigenlijk bij voorbaat al verloren. Wie slim was, ging dus maar beter geen gevecht aan, daar aan de bierkaai…

Steeds tot uw dienst! 🙂

Text Fairy

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: