Josie maakt haar eigen granola

Vroeger was ik niet zo’n granola-eter. Een paar maand geleden kocht ik eens een zakje overheerlijke quinoa granola van La Favo. Sindsdien ben ik het meer en meer gaan eten, bijvoorbeeld wanneer ik ga ontbijten/brunchen met vriendinnen in een koffiebar. Granola met wat yoghurt en vers fruit, vergezeld van een kop thee: voor mij is dat een perfect ontbijt! Maar ik koop nog steeds geen granola in de winkel om de simpele reden dat ik een tikkeltje wantrouwen heb tegenover prefab granola. De enorme hoeveelheid suiker die eraan toegevoegd is maakt het goedje helemaal niet zo “gezond” als op de verpakking wordt beweerd…

Maar op Instagram en Pinterest, 2 gezellige virtuele werelden waar ik heel frequent vertoef, zag ik dat granola helemaal niet zo moeilijk te maken is. Het voordeel is dat je bij homemade granola zelf controle hebt over wat je erin doet. Dat sprak me aan, en dus besloot ik om toch eens mijn eigen granola te gaan maken! 


Gezonde ingrediënten heb ik sowieso altijd in huis, dus ik hoefde alvast niet naar de supermarkt te hollen. Ik baseerde me op een aantal recepten (o.a. van Hapjesprincess en Uit Pauline’s Keuken) en maakte er m’n eigen Josie-versie van. 


Als basisingrediënten gebruik ik steevast:

 • Havervlokken
 • Pecannoten (gehakt)
 • Amandelnoten (gehakt)
 • Pompoenpitten
 • Honing/agavesiroop/ahornsiroop (of een andere natuurlijke zoetstof)
 • Een snuifje zout
 • Kokosolie
 • Hééééééél veel kaneel
De hoeveelheden bepaal ik op mijn gevoel. Ik meng alles in een kom, leg het op een bakplaat en dan de oven in op 180°. Na een half uurtje haal ik de overheerlijke granola eruit: op dat moment is hij lekker knapperig en zo heb ik het graag. Als je het liever wat minder crispy hebt, dan is 20 minuutjes de ideale baktijd.

Dit laat ik goed afkoelen en dan pimp ik de granola met gedroogde vruchten en extra noten of zaden:
 • Gedroogde ananas
 • Gedroogde mango
 • Gedroogde cranberry
 • Kokosblokjes
 • Goji berries
 • Rozijntjes
 • Chiazaad

Sorry dat ik niet echt een “vast recept” kan geven… Maar dat vind ik net het leuke aan zelf granola maken: dat ik mijn keukenkast kan opentrekken, een aantal gezonde ingrediënten in een kom kan zwieren en er een superlekkere granola mee kan maken die elke keer verrassend anders is. Ik heb het nu 2 keer gemaakt en ik ben zeker dat ik nog lang kan variëren!

Ik eet mijn homemade granola als topping op mijn overnight oats, als tussendoortje met wat yoghurt of fruit, in een kommetje met wat ijskoude rijstmelk, of gewoon “uit het vuistje”. Heerlijk!

Ik kan iedereen aanraden om dit ook eens te proberen. Het is supermakkelijk en zonder twijfel een pak gezonder dan de ready-made versies uit de supermarkt, want je hebt perfecte controle over de hoeveelheid suiker die je erin kapt. Een ander pluspunt is dat je hele huis heerlijk naar kaneel geurt wanneer de oven aanstaat. Ik vind dat zo’n gezellige geur 🙂

Een keukenprinses zal ik nooit worden – ik ambieer dat ook niet – maar deze creaties vind ik alvast heel geslaagd! Hebben jullie nog tips om mijn granola mixes te upgraden? Verrassende ingrediënten die ik zeker ook eens moet gebruiken? Let me know!

Love, Josie xo

20 gedachten over “Josie maakt haar eigen granola

 1. die versie die ik in het begin van de week maakte is gelijkaardig maar dan zonder de extra vruchten toegevoegd! Jouw versie slag ik alvast op voor de volgende "bakte" 🙂

 2. Ik maak zeer binnenkort nog eens mijn 4-ingrediënten-granola (met pindakaas, haver- of speltvlokken, olie en stroop). Ik ben zot van pindakaas (en andere notenpasta's), dus dat is misschien wel mijn favoriet. Hoewel speculoosgranola ook wel lekker gemakkelijk is… Of quinoagranola met chocolade en kokos. Aaargh, moeilijk! Hoe dan ook, het belangrijkste voor mij is dat hij in de pan klaargemaakt is. Dan is hij 'los' (geen dikke brokken) en dat vind ik zoveel aangenamer om te eten 🙂

 3. Hier maken wij ook al iets meer dan een jaar zelf onze granola. Ik gebruik meestal ook het recept van hapjesprinces, maar als we echt eens decadent willen doen, meng ik er -na afkoelen uiteraard- wat grof gehakte donkere chocolade door. Fantastisch lekker in combinatie met wat zout in de granola!

 4. Heerlijk hoe je zelf kan kiezen wat je er in doet. Ik doe er soms ook gepofte quinoa bij (wel winkel gekocht, want quinoa poffen is niet gemakkelijk haha).
  Zelfgemaakt is zeker gezonder dan prefab! Sommige versies zijn oké, maar de meeste natural versies bevatten wel 20 g suiker per 100 g granola 🙂

  1. Ik heb er van het merk Nature Crops. Ik bestel het via bodyenfitshop.nl, maar bij Moor&Moor in Gent verkopen ze het ook in hun winkel. Misschien vind je het ook wel in lokale bio/natuurwinkeltjes.

 5. Ik gooi daar echt vanalles bij: wat ik in mijn voorraadkast vind, gaat er in. De vaste waarden die je hierboven noemt, zitten er steeds in, maar afwegen doe ik ook niet. Ik doe er ook soms walnoten in, een snufje zout, wat vanille en ook super veel kaneel! Wat ook lekker is, zijn speculaaskruiden. Die maken het pas echt af en de geur is uiteraard mooi meegenomen: die sluit al helemaal aan bij de kerstboom!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: