Tags

, ,

Na de tragische gebeurtenissen van afgelopen vrijdag in Parijs was het vandaag #MusicForParis op de radio. Muziek heelt wonden en brengt mensen samen: daar ben ik rotsvast van overtuigd en daarom was ik de hele dag aan mijn radio gekluisterd. Ik koos ook mijn eigen #MusicForParis nummer: Everybody’s Free To Wear Sunscreen van Baz Luhrmann

Dit is een positief nummer, gebaseerd op een column van Mary Schmich van de Chicago Tribune. Het is al jaren een van mijn lievelingsnummers omdat ik vind dat het boordevol levenswijsheid zit. Het is een enorm inspirerende tekst die ik in de mate van het mogelijke als basis probeer te gebruiken voor m’n hele levenswandel. 


Het is een nummer dat voor mij in essentie hierom draait: peace, love & understanding. En dat vind ik dezer dagen een heel belangrijke boodschap. Vooral deze passage is vandaag relevanter dan ooit:


“Don’t worry about the future
or worry, but know that worrying is as effective
as trying to solve an algebra equation
by chewing bubblegum.
The real troubles in your life
are apt to be things that never crossed
your worried mind.”


Ik denk dat dit niet meer uitleg nodig heeft in het licht van 13/11…

Dit nummer, en de bovenstaande passage in ’t bijzonder, heb ik ook heel vaak beluisterd toen ik zelf zeer recent geconfronteerd werd met een persoonlijke tegenslag. Ik heb het toen grijs gedraaid en het lied en de wijsheden die het bevat, hebben me geholpen om de tegenslag te verwerken. 

In vergelijking met de gebeurtenissen in Parijs verdwijnt mijn persoonlijk verdriet in het niets. Maar het is niet toevallig dat hetzelfde nummer mij veel troost en steun biedt om deze afschuwelijke gebeurtenissen, waardoor ik enorm was aangedaan, een plaats te geven. Daarom vind ik dit een gepaste #MusicForParis plaat. Ze is tegelijkertijd ook een #MusicForLife plaat, omdat ze eraan herinnert om toch altijd positief te blijven ondanks alles wat er gebeurt.

Het is een nummer dat ik zeker ook aan Emil wil doorgeven. Ik was dat sowieso al van plan van, en na 13/11 des te meer. Uiteraard heeft hij nu nog geen benul van wat er aan het gebeuren is in de wereld. Dat hoeft ook niet, hij is nog zo klein. Ik zal het hem later wel vertellen… Ondanks mijn eeuwig positivisme denk ik eerlijk gezegd niet dat de wereld er nog veel op zal verbeteren, maar we kunnen wel ons best doen, al is het maar voor alle jonge mensen die er nog moeten mogen in opgroeien. Ondanks het feit dat ik erg bang werd toen ik het nieuws vernam, weiger ik mijn kind op te voeden in een sfeer van bekrompenheid en angst. Ondanks het feit dat er veel mensen rondlopen met slechte bedoelingen, wil ik mijn kleine man leren om zelf goed te zijn en het goede te proberen zien in elke mens. Ondanks het feit dat ik hem liefst zo zorgeloos mogelijk wil zien leven, ben ik zeker dat ook hij tegenslagen zal kennen. Van dichtbij of van veraf, dat kan niemand vertellen. Hopelijk vindt hij dan ook steun in muziek, misschien wel in mijn eigen levensplaat. 

Momenteel hoop ik vooral dat we nooit meer geconfronteerd worden met zo’n vreselijk onmenselijk onrecht als afgelopen vrijdag. En dat we met z’n allen vooral dit niet vergeten: open your heart, keep spreading love & don’t give into fear…

Luisteren jullie ook vaak naar muziek als jullie het moeilijk hebben? Welke platen helpen jullie om verdriet een plaats te geven?

Love, Josie xo