Tags

,

Ik hou van de ochtend. “De morgenstond heeft goud in de mond” is zo’n spreekwoord waar ik echt volmondig mee akkoord ga. In tegenstelling tot veel andere mensen, die in hun bed liggen te snoozen vooraleer ze zich eruit slepen (my boyfriend is one of them), ben ik een echte ochtendprinses die graag vroeg en vrolijk aan de dag begint. 


De Boostyourpositivity-campagne van Activia staat deze week volledig in het teken van ochtendrituelen. Jullie zagen misschien al geregeld de hashtags #showyourmorning en #mybedhead passeren op Instagram eerder deze week. Ik deel daarom graag mijn ochtendspitsgeheimen met jullie, inclusief mijn persoonlijke tips om het hele gebeuren vlot en aangenaam te laten verlopen.

RISE & SHINE, DARLING!

 • Hier thuis lopen de ochtenden op rolletjes. Het feit dat ik ruimschoots op tijd opsta, om 6u20 op weekdagen, zit daar zeker voor iets tussen. Ik ga nochtans niet vroeg slapen, ik sluit zelden mijn ogen voor 23u. Een ochtendmens ben je of ben je niet denk ik, en ik heb gewoon ook niet superveel slaap nodig.
 • Dat vroege opstaan is verduiveld handig omdat ik op die manier tijd heb om me lekker rustig te wassen en klaar te maken voor mijn 2 huisgenoten ontwaken. Ik neem elke ochtend een douche – dat is misschien niet zo bijster goed voor huid en haar, maar anders voel ik me gewoon niet fris om aan de dag te beginnen. 
 • Mijn badkamersessie neemt een half uur in beslag en is vrij strak getimed. Dat houdt in: douchen, body lotion smeren (doe ik ook elke dag van kop tot teen), haar drogen, make-uppen (ik voel me toch beter met een beetje BB crème, mascara en blush), kleren kiezen. Dat valt goed mee vind ik, ik sta daar met plezier vroeg voor op. Liever zo dan dat ik last-minute uit mijn bed rol en alles in zeven haasten moet doen (en ongetwijfeld vanalles vergeet). 
 • Kleren leg ik nooit klaar op voorhand. Ik kies graag op het moment zelf wat ik wil dragen. Ik vind het nooit moeilijk om een outfit samen te stellen, want ik heb een aantal makkelijk combineerbare basisstukken in mijn garderobe waarmee ik er altijd wel in slaag om presentabel voor de dag te komen. 
Als ik wakker wordt om 6u20, is er nog wat opknapwerk aan mij… I’m only human after all 🙂

PREPARATION IS KEY

 • De avond voordien maak ik steevast mijn ontbijt en lunch klaar. Mijn ontbijt is ofwel chiapudding (sojamelk of -yoghurt + chiazaad + een beetje honing of agavesiroop) of overnight oats (havermout + sojamelk, amandelmelk of rijstmelk + een toefje kaneel), perfect op voorhand klaar te preppen. Ik hoef maar mijn potje uit de ijskast te nemen ’s morgens en ik heb een overheerlijk en licht ontbijt achter de kiezen, dat mij bovendien energie geeft tot de middag. Zeker eens proberen! Ik eet er altijd een kiwi bij, en ik slurp een kop zwarte thee om goed wakker te worden (no coffee for me). 
 • Ook mijn lunch voor op het werk staat altijd klaar in de frigo. Dat is meestal een slaatje, dat ik de avond voordien samenstel met random ingrediënten uit de ijs- en voorraadkast. Sla, quinoa, avocado, feta, halloumi, zalm, kipfilet, tomaatjes, wortel, komkommer, pijnboompitjes – ik heb altijd wel een aantal ingrediënten in huis waarmee ik in no time een gezonde lunch tevoorschijn tover. Daar moet je echt geen keukenprinses voor zijn. 
 • Wat ook altijd netjes klaarstaat sinds september is Emils boekentas. Daar moet een koek in, voldoende drankjes, reservekleertjes, zijn heen-en-weer-schriftje – allemaal dingen die ik op voorhand klaarzet. ’s Morgens moet ik enkel nog zijn boterhammen smeren (hij eet op school stuutjes met soep) en zijn stukje fruit snijden. Als ik me er makkelijk vanaf wil maken, geef ik gewoon een banaan of druifjes mee. Daar heb ik geen snijwerk aan 😉 
Chiapudding: lekker, gezond en zeer voedzaam! En klaar in een paar minuutjes…
THE LITTLE MAN
 • Emil wordt gewoonlijk wakker rond 7u. Soms is hij vroeger wakker en ligt hij in stilte nog wat te soezen, en als hij écht te vroeg wakker is dan nemen we hem bij ons in bed of geven we hem een boek.
 • Sinds hij naar school gaat, moeten we hem vaak wekken om 7u10. Ik doe dat niet graag, maar meestal is hij goed gezind van zodra hij zijn ogen opent. Dat heeft hij van mij, denk ik. Er zijn uiteraard dagen dat het kind opstaat met een rothumeur, maar dat valt hier heel goed mee.
 • Emil ontbijt terwijl ik de boterhammen smeer voor zijn lunch en voor Pieterjans ontbijt. Want ja, ik maak chocobokes voor mijn lieve vriend. Veel mensen vinden dat raar, ik vind het een kleine moeite. Anders ontbijt hij niet of koopt hij koffiekoeken bij de bakker, dus dan smeer ik liever boterhammen voor hem. 
 • We hebben een zeer open keuken waardoor ik Emil zie van aan het kookeiland, en ik met hem kan praten. Ik weet dat het beter zou zijn om samen met hem aan tafel te ontbijten, maar het moet nu eenmaal vaak snel gaan… Het plan is om barkrukken te kopen voor aan het eiland, zodat we daar ’s morgens kunnen ontbijten. Maar daar moeten we dringend eens werk van maken…
 • Emil eet een boterham en een kiwi met een beker melk. Ik vind dat toch een serieus gemak buiten vroeger, met die flessen ’s morgens… Lang leve de zelfstandige peuters! 
 • Bij het ontbijt is tv of ipad verboden. Emil weet dat, maar dat belet hem (uiteraard) niet om te proberen zijn goesting te krijgen bij zijn doorgaans makkelijk beïnvloedbare en veel te gewillige moeder – behalve ’s morgens vroeg. Soms leidt dat tot ruzies en in de hoek staan van ’s morgens vroeg, maar het is even snel weer voorbij. En het gaat mij om het principe: geen tv van ’s morgens vroeg, punt. Al zou het vaak sneller gaan als ik op alles wat hij me vroeg ja zei 😉
 • Pieterjan is een notoir snoozer en vergezelt ons tussen 7u en 7u15. Ik vind het hoegenaamd niet erg dat hij wat langer in bed blijft liggen. Hij doet op andere momenten meer dan genoeg! Na het ontbijt, bijvoorbeeld, neemt hij Emil mee met hem in de douche. Dat is altijd dolle pret met die twee.
 • Wij hebben het “voordeel” dat we met 2 zijn voor 1 kind, en dat er altijd 1 iemand is die het een beetje rustiger aan kan doen. Met 2 of meer kinderen is het wellicht minder evident, al ben ik er rotsvast van overtuigd dat dat bij ons ook zou lukken.
In het weekend mag hij al eens ontbijten aan de salontafel. Het is weekend voor iets hé 🙂
WORK THAT BODY
 • Soms maak ik in mijn strakke ochtendschema tijd om te gaan sporten. Dat is handig op dagen dat mij dat ’s avonds niet lukt, en ook op hete zomerdagen ga ik liever ’s morgens vroeg lopen voor het te warm is. Lopen ’s morgens vroeg in de winter is niet zo aangenaam omdat het koud en donker is, maar ik kan voldoende discipline aan de dag leggen om het toch te doen. Ik weet immers: wanneer ik terug ben, ga ik mij zo goed voelen!
 • Sinds september probeer ik om wekelijks op woensdagochtend te gaan zwemmen. Het zwembad in Brugge is een kwartiertje rijden van bij ons thuis en op maandag en woensdag is het al open om 6u30. Ideaal voor de sportieve werkmens! 🙂 Dat betekent vroeg opstaan maar ik vind dat niet erg. Ik zwem van 7u tot 7u45, dat zijn 60 à 70 lengtes. Not that bad at all! Daarna voel ik me supergoed. Ik douche me in het zwembad en zo geraak ik tegen 8u30 mooi op tijd op het werk. Pieterjan gaat meestal op maandagochtend zijn baantjes trekken. Je ziet, bij ons thuis geloven we heel erg in het spreekwoord “Mens sana in corpore sano”!
 • ’s Morgens een sportsessie inplannen betekent een beetje geregel met de wederhelft, die dan all by himself voor Emil zorgt. Maar dat is heus geen grote opgave, want het is niet dat het een moeilijk kind is dat voortdurend tegenwerkt. 
Een zwembad dat open is ’s morgens in de vroegte: ik vind dat een echt godsgeschenk!

OFF TO WORK!
 • Rond 7u45 vertrek ik met de auto naar mijn werk of naar school. De school is vlakbij. Soms breng ik Emil, soms doet Pieterjan het. Wij beslissen dat de avond voordien, er is geen vaste regeling. Het hangt er een beetje van af in wiens agenda het best past.
 • Emil gaat naar de voorschoolse opvang. In het begin was het telkens een moeilijk afscheid (ook voor mij), maar sinds enkele weken gaat hij er met plezier naartoe. Dat is heel fijn 🙂 Op dagen dat ik een afspraak heb bij een klant probeer ik hem soms eens op de speelplaats af te zetten bij het belsignaal om 8u30 en dan rij ik rechtstreeks door naar mijn afspraak. Dat is voor Emil ook eens leuk, en hij toont mij dan met heel veel trots zijn klas.
 • Afhankelijk van of ik Emil naar school gebracht heb of niet, zit ik achter mijn bureau om 8u15 of 8u30. Mijn bazen zijn daar flexibel in.
 • De autorit naar het werk is voor mij een absoluut relaxmoment. De drukke ochtendspits is dan gepasseerd, ik zet de radio aan (StuBru! luid!) en ik geniet ervan om in de wagen te zitten. Ik heb een (meestal) filevrij traject en ik eet mijn ontbijt op in de auto. Ik weet dat dat niet ideaal is, maar het is een vast ritueel en ik geniet daarvan. Ik ben zeer getraind dus het gebeurt zelden dat ik mijn chiapudding of havermoutpap mors op mijn kleren 🙂
Meestal is mijn woon-werktraject filevrij. Maar als er dan toch een, zoals eerder deze week, een vrachtwagen een gigantische lading zand verliest, dan entertain ik mezelf door selfies te nemen 🙂
GESTRUCTUREERDE RUSH
Kortom, mijn ochtendritueel is zeer gestructureerd en gepland (ik ben nu eenmaal een geboren planner, ook in mijn job als project manager doe ik het fulltime en met veel plezier). Maar het blijft toch telkens een rush. Tijd om rustig een boekje of de krant te lezen is er niet, maar dat hoeft ook niet voor mij. In het weekend lukt dat wel, en dan is het des te leuker. De ochtenden verlopen nu veel gemakkelijker dan vroeger, toen Emil nog een baby was. Toen moest hij nog een fles krijgen, wat heel moeizaam verliep. Plus een baby is gewoon veel onvoorspelbaarder. Vandaag kan ik aan Emil uitleggen dat hij moet wachten omdat ik mijn haar nog aan het drogen ben. Hij heeft alle begrip voor moeder haar dierbare ochtendrituelen 🙂

Hoe verlopen de ochtenden bij jullie? Even gestructureerd als bij mij, of net niet? Ik ben benieuwd!


Lots of love, Josie xo