Tags

,

Vorige week was het weer zover: er stond ’s avonds spaghetti
op het menu en ik heb mij daar van ’s morgens al zitten op verlekkeren. Ik heb
dat altijd: als ik spaghetti ga eten, dan kan ik daar al van ’s morgens, of
soms zelfs al dagen van tevoren, naar uitkijken. Wreed hé. Maar dat is nu
eenmaal hetgeen wat ik het liefst eet, en ik kan het ook heel goed maken. Met
veel groentjes en kruiden en zo. Het is daarmee ook een van de zeer weinige
dingen die ik goed kan maken hoor 🙂


Tijd voor een top-10 van my
kind of yummie
!

Spaghetti dus. Ik
ben flexitariër, wat betekent dat ik geen rood vlees eet. Ik eet hoofdzakelijk
vegetarisch (met vleesvervangers als tofu, tempeh, quorn, seitan en veel noten
& zaden) afgewisseld met kip en vis. Biefstuk, kotelet en consoorten krijg
ik écht niet door mijn strot. Maar mijn spaghetti is wél altijd bereid met
runds-varkensgehakt, omdat ik vind dat dat zo hoort. Ik weet het, dat is niet
echt logisch, maar ik vind ook niet dat ik altijd normaal moet zijn 🙂 Ondanks het feit dat
ik het supergraag eet, eet ik niet zo vaak spaghetti. Daarom is het altijd
groot feest als het eens op het menu staat, en dan geniet ik er ook dubbel zo
hard van. Met véééééél kaas, uiteraard!


Lasagna. Omdat
dat eigenlijk ook een beetje spaghetti is, maar dan in een andere vorm. Lasagna
kan ik niet goed zelf maken, maar mijn mama en vriend wel. Zij kunnen het zo
lekker maken dat ik niet eens moeite doe om het zelf te leren 🙂
 Ook dit eet ik niet zo
vaak. Prefab lasagna krijg ik echt niet binnen, dat smaakt in de verste verten
niet naar zelfgemaakte.

Pizza. Als ik bij
de Italiaan ga eten, dan neem ik in 95% van de gevallen pizza. En in 97% van de
gevallen is het pizza marinara, met zeevruchten en véél look 🙂 Ook hier geldt: geen
prefab stuff, en ik eet niet zo vaak pizza omdat ik het niet zo vlot verteer.
Maar toch, dat houdt mij niet tegen om intens te genieten van een kraakverse pizza al forno. Die buikpijntjes
achteraf neem ik er dan wel bij, die passeren ook wel weer…



Mijn eigen veggie creaties. Wanneer ik alleen thuis ben en enkel voor mezelf moet koken, heb ik de gewoonte om alles in 1 pan te smijten. Bijvoorbeeld wat blokjes tofu, een mix van groentjes erbij (eender wat ik liggen heb in de koelkast kan daarvoor dienen) en een beetje quinoa. Dit aanbakken in wat olie (ik gebruik kokosolie) en goed kruiden en what you get is een overheerlijk “stoofpotje”. Dat neemt amper een kwartiertje tijd in beslag. Lekker hoeft dus echt niet moeilijk te zijn!

Chiapudding is al
een tijdje mijn dagelijks ontbijt. Ik ben er zot van! Het is zeer eenvoudig: de
avond voordien doe ik wat amandelmelk (of sojamelk, rijstmelk of andere
plantaardige melkdrank) in een afsluitbaar potje, ik doe er chiazaadjes bij en
eventueel wat vanille, kaneel of agavesiroop for a sweet touch, en daarna laat ik het de hele nacht opstijven in
de koelkast. De zaadjes nemen vocht op, en het resultaat is ’s morgens een
lekker smeuïge pudding, die ik kan meenemen in de auto naar het werk.
Supergezond, fris en enorm lekker. Bovendien vult het heel goed, een
uitstekende energieleverancier. Een boterham met choco of een kom ontbijtgranen
is er echt niks tegen! Veel mensen denken nu wellicht: staat dát nu waarlijk in
haar top-10? Wel, het feit dat ik ’s avonds als ik in bed kruip al uitkijk naar
mijn ontbijt de dag nadien, wil volgens mij wel zeggen dat chiapudding hier een
mooi plaatsje verdient. Online vind je heel veel recepten, ik gebruik dat van Deliciously Ella
als basis. Zeker eens proberen, I’m totally hooked on chia!

Gerookte zalm is
nog zoiets waar ik een enorme zwak voor heb. Ik kan dat elke dag eten (maar ik
doe het niet want trop is te veel) in een slaatje, op wat brood, of gewoon “op
zijn eigen” 🙂 Het zit boordevol goede vetten en ijzer, en dat heb ik wel nodig aangezien ik
geen vlees eet. Toen ik zwanger was, schrapte ik het van mijn menu om
toxoplasmose te vermijden. De dag na mijn bevalling bracht mijn schoonmama een
pak gerookte zalm mee (uit den Aldi, dat is gewoon de beste!) ter vervanging
van de smeerkaas in het ziekenhuis. Ik denk dat ik die zalm nét niet met
verpakking en al naar binnen gespeeld heb 🙂

Flan brésiliennetaart.
Toen ik vroeger verjaarde en mijn mama vroeg welke taart ik wilde, dan was er
maar één antwoord mogelijk: flan brésilienne, met van die lekkere toefkes
slagroom on top. Zo lekker!

Cheesecake. Als
je mij nu zou vragen welke taart ik wil voor mijn verjaardag (op 10 augustus by
the way, niet lang meer!), dan zal ik wellicht cheesecake antwoorden. Ik at het
lekkerste stuk ooit in Las Vegas, in de Cheesecake Café in de shopping mall van
Caesar’s Palace (ik herinner het mij nog haarscherp!). Zo lekker (én vettig)
als in the USA maken ze dat hier helaas niet, maar die van Julie’s House kan
mij ook zeker bekoren hoor.

Ananas. Naast die
zoete taartjes ben ik ook verzot op heerlijk zoete ananas. Verse,
welteverstaan, geen bucht uit blik.
Ik koop vrijwel elke week een ananas die ik dan in stukjes snijd om er de hele
week van te kunnen genieten.

Noten. Als
semi-veggie moet ik zorgen dat ik voldoende vleesvervangers eet. Noten zijn een
zeer goede aanvulling. Ik eet ze echter niet uitsluitend uit noodzaak, ik vind
ze gewoon ook superlekker. Ik geniet eigenlijk veel meer dan een handvol noten
dan van een of andere obscure candybar. Mijn favorieten zijn macadamianoten,
pecannoten en cashewnoten. Noten zijn niet goedkoop, maar je eet er slechts
kleine porties van, dus dan valt de prijs verhoudingsgewijs wel mee. En ze zijn
zo goed voor je gezondheid, dus dat is het wel waard! Ik heb altijd en overal
een klein potje noten met mij mee, en ook een stuk fruit. Ideaal voor als er
een hongertje opkomt, op het werk of in de auto.

Wat zijn jullie favoriete gerechten?

Love, Josie xo